plaats waar ooit een schip met koffie zou vergaan zijn, dat is toch de legende en de plaatsnaam werd eraan ontleent. Van het gebeuren is evenwel nergens iets te zien. Maar wat we wel zien bij het openen van onze gordijnen is een stralende hemel. Tijd voor dan toch eens een rustdag.

We nemen ontbijt en besluiten dat we hier toch zeker één ding moeten gaan bekijken. Dat ding is zowat het uithangbord van de Wild Coast: “Hole in the wall”. Je kunt erheen hiken, prachtige maar moeilijke tocht (3.5 uur enkel) maar er is ook de mogelijkheid om erheen te rijden. We (de Luc) zijn voor één keer eens verstandig en we besluiten mee te rijden met een geschikt voertuig, een Landrover.

Reeds na de eerste meters wordt duidelijk dat de keuze voor de Landrover de juiste is. Dit was niet mogelijk met onzen Toyota. Alles gaat natuurlijk, maar ons Toyotake zou half gesloopt zijn, en dat verdient ie niet.

De chauffeur, Bruce, één van de 25 blanke Zuid-Afrikaners in Coffeebay, is tevens gids en vertelt ons heel wat interessante weetjes over Coffeebay en zijn omgeving. Terwijl we naar Hole in the wall rijden zien we weer de meest indrukwekkende landschappen en zien we de huisjes van de plaatselijke Xhosa bevolking. Dit is Afrika!!! (toch zoals wij ons dat voorstelden).

Bruce vertelt ons dat de gronden van de Wild Coast toebehoren aan verscheidene “Chiefs”. Hij vergelijkt ze met een soort burgemeester maar het zijn eerder landeigenaars die de gronden naar eigen goeddunken verdelen. Die hebben hier ontzettend veel macht en regelen eigenlijk alles. De plaatselijke Xhosa bevolking kan te rade gaan bij de Chief voor een stukje grond. Ze krijgen van de Chief, gratis, een stuk grond toegewezen waar ze dan hun hut mogen bouwen op eigen kosten. Als er al eens een feit van criminaliteit gebeurd wordt dit ook geregeld door de Chief. De dader loopt ’s anderendaags rond met één of ander lichaamsdeel dat gemolesteerd is. Geen politie van doen.

Ondertussen zijn we aangekomen bij “Hole in the Wall”. Een raadselachtig natuurverschijnsel waarbij er in een rots in de zee een gat zichtbaar is. Gezien de vorm van het gat kan dit blijkbaar niet op een normale natuurlijke wijze ontstaan zijn. Nu, naast de rotsformatie waar het gat in is staat er een kleinere rots in het water. Deze heeft juist dezelfde vorm als het gat. Er wordt dus verteld dat dit stuk rots vele eeuwen geleden op één of andere manier uit de rotsformatie zou losgeslagen zijn. Metingen zouden uitgewezen hebben dat de vormen van gat en rots precies overeenkomen????

Terug naar ons Ocean View hotel en volop genieten van het stralende weer aan ons zwembadje en het zicht op de Indische oceaan en ons kleine maar prachtige strandje.

Morgen de drive naar Durban.