Één van de onveiligste steden in Zuid-Afrika, als we alle commentaren en enkele koppels moeten geloven die hier al zouden geweest zijn. Je moet hier de rode verkeerslichten negeren, want bij stilstand wordt je ruit ingeslagen en wordt je beroofd. Eén van de straffe verhalen die we te horen kregen. Wel, allemaal indianenverhalen. Met een zekere schroom waren we gisteren de stad Durban binnengereden. We hebben ons hier toen al op geen enkel moment onveilig gevoeld.

Bij het ochtendkrieken staat onze vriend al volop van zijn gat te geven aan de heldere hemel. Onze Zuid-Afrikaanse gastheer zorgt voor een; ja afgezaagd; compleet ontbijt en geeft heel wat nuttige informatie over Durban. Met onzen Toyota naar het Mosesstadion (gigantisch stadion gebouwd voor WK 2010) waar we makkelijk parkeren. Hier nemen we de “People movers” bus, waarmee we gans Durban kunnen doorkruisen.

Dit doen we dan ook en we zijn best wel onder de indruk van deze stad. Een schoonheidsprijs zal deze stad niet winnen, maar de stad heeft wel iets. We ontdekken verscheidene gezellige marktjes, een mooi zandstrand dat over de ganse lengte van de stad loopt langsheen de kust met een promenade die even lang is. Verder heb je hier een grote zeehaven en vooral een gezellige drukte.

De “People mover” heeft drie lijnen , groen, rood en blauw. We doen ze allemaal waardoor we het grootste deel van de stad wel gezien hebben. We maken ook een wandeling langs de promenade en wat echt opvalt zijn de vrouwelijk figuren die we hier tegenkomen. Soms zeer bizar gekleed en voornamelijk steeds voorzien van een gigantisch front en een nog gigantischere derriere. Het is echt onwaarschijnlijk hoe de vrouwelijke vormen zich hier ontwikkelen. Liefhebbers van borsten en billen, this is the place to be. Wel rekening houden dat schoonheden uitzonderingen zijn die de regel bevestigen.

Terug bij het Mosesstadion passen we voor de airwalk en nemen we de aircar. Over dit stadion is een kolossale boog gespannen. Je kan die ofwel te voet (500 treden) ofwel met een karretje beklimmen. Bovenop de boog heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Je kan ook een reuzeswing maken aan een touw bevestigt aan de boog. Heel spectaculair als je weet dat die boog 105 meter hoog is.

Nog een kort bezoekje aan het “Casino en Entertainmentcenter”, plons in de pool en eten in Floridastreet. Straat vol met betere Bars en Restaurants. Hier ook een Irish pub waar de plaatselijke jeugd, blank en zwart samen, een uitzinnig feestje hebben. We genieten mee met een prima getapte Guiness.

Besluit: Durban, absoluut geen stad om te mijden, eerder één om zeker aan te doen en zelfs enkele dagen te besteden.