Voorlaatste dag in Zuid-Afrika en eigenlijk de laatste echte vakantiedag. Het is vroeg, heel vroeg. We zijn het niet meer gewoon maar vandaag om 05:00 uur eruit want onze Gamedrive begint om 05:30 uur. Alle deelnemers (Luc en Maddy) aan de gamedrive zijn stipt op tijd en ook de driver is er. Een hele jeep, met plaats voor 10 man, voor ons alleen.

Het park in en onzen driver kent zijne weg in het park. Wel is het zo dat hij gewoon op de wegen blijft die ook toegankelijk zijn met onze Toyota. Het voordeel nu is dat je wat hoger zit en daardoor meer overzicht hebt en dingen, zoals leeuwen, ziet die je anders niet ziet. Nadeel dat je niet echt stopt op alle plaatsen die je zelf zou stoppen en ook de placering is soms niet ideaal.
Maar zoals gezegd, we zien onze ontbrekende leeuw en 3 keer. Tweemaal een ganse familie en eenmaal een afgezonderde leeuw. Die beestjes maken wel goed gebruik van het struikgewas om zich aan onze nieuwsgierige blikken te onttrekken. Maar we lukken er toch in om ze te spotten en zelfs wat foto’s te nemen.

We stoppen in Skukuza, grootste “oase” in het park, waar we ons ontbijt krijgen. Terwijl we ontbijten aan de Sabie, zelfde rivier waar onze Lodge ligt,spotten we Sofie de krokodil. Die heeft na enige tijd genoeg van onze inbreuk op haar privacy. Ze duikt onder en komt niet meer te voorschijn.

Na het ontbijt nog wat rondrijden, nog enkele beestjes spotten, en terug naar onze Lodge. We zijn rond de middag terug en het is een schitterende dag met heldere hemel en een aangename temperatuur. We genieten van dit stralende weer en pakken het zwembad en zonneterras van de Lodge in beslag.

Hiermee komt het einde van onze goedgevulde vakantie in zicht. Morgen noch de move naar Tambo Airport in Johannesburg. Daar onzen Toyota, met ondertussen een 5000 Km meer op de teller, met spijt in het hart afgeven. De vlieger op en hopelijk verdwaalt den deze niet.

Zuid-Afrika was heel leuk om door te reizen. Het is wel bijna een must om dit te doen met een gehuurde wagen want openbaar vervoer is niet echt ontwikkeld. Treinen bijvoorbeeld rijden er bijna niet.
Wat bijblijft is het eten en het ontzettende groene land. Het eten is hier ontzettend lekker. Je kunt hier, als je de juiste restaurants kiest, en dat is niet zo moeilijk, fantastisch eten. Ook de wijnen zijn geweldig lekker en dit alles, dankzij de lage koers van de Rand tov de Euro aan belachelijke prijzen. Veiligheid is ook niet echt een punt. Overal ter wereld moet je in bepaalde wijken uitkijken. Dat is hier niet anders.
Armoede is hier zeker ook nog en er is nog altijd een groot verschil tussen blank en zwart. Maar toch, naarmate je langer in dit land verblijft, voel je dat er toch een zekere harmonie is tussen blank en zwart.

We zien al uit naar de volgende vakantie want wat is er leuker dan nieuwe en onbekende oorden op te zoeken en te ontdekken.